Aksjeporteføljen rett ned til kr 1.000.932,- i mai

Aksjeporteføljen rett ned til kr 1.000.932,- i mai

Børsfallet de siste ukene sendte porteføljen ned mot en million merket og jeg kjøpte mer aksjefond.

Det går opp og ned her i verden, og spesielt i aksjemarkedet. Porteføljen min er nemlig ned fra kr 1.031.922,- til kr 1.000.932,- siden forrige porteføljeoppdatering. Jeg er fortsatt over en million kroner investert i aksjefond, men det er så vidt.

Jeg har dermed blitt kr 30.990,- fattigere siden sist. Det til tross for at jeg kjøpte aksjefond for kr 20.000,- i mai. Ser vi vekk i fra dette, er porteføljen min samlet ned rundt 5% denne måneden. Det skyldes hovedsakelig overvekten min mot fremvoksende markeder. Resten av det globale aksjemarkedet var ned et par-tre prosent.

Her kan du lese hvorfor den første millionen er verst.

Ps: Tre gode grunner til at jeg deler disse oppdateringene:

 • Det holder meg selv ansvarlig for utviklingen, da tallene ikke juger
 • Det holder meg motivert på veien mot å besitte Fuck You Money
 • Det minner meg om at det hele er en reise og at livet må nytes underveis

Jeg anbefaler at du gjør det samme!

Les ogsåHvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier denne måneden. 

Aksjeporteføljen i mai 2019

Ruskete aksjemarkeder i mai

Aksjemarkedet snudde i mai, men jeg er altså fortsatt over en million kroner investert i aksjefond. Som du ser, blir det stadig vanskeligere å holde porteføljen på et “visst nivå”, ettersom verdiene vokser. Det gjør såkalt “value averaging”, som jeg har skrevet om her, vanskeligere å gjennomføre i praksis.

Hvis du ikke har en vanvittig flyt av penger inn på konto hver måned da. For min del fungerer det i hvert fall ikke lenger. Dermed er jeg tilbake til fast sparing i kombinasjon med et mulighetsfond til investeringer. Jeg tar det som at jeg har for lav inntekt og bør jobbe smartere/hardere for å dra inn mer penger i 2019!

Fuck You Money Porteføljen opp fra kr 888.664 til kr 1.000.932,- siden 1 januar 2019.

Det er opp kr 122.268,- siden årsskiftet, og er lite å skryte av. Jeg har altså en lang vei igjen til rundt 6 millioner kroner investert i aksjefond. Det er like greit å ikke tenke for mye på det, og fokusere på å opprettholde de gode pengevanene mine. Så burde dette omtrent gå av seg selv, så fremt jeg ikke roter det til og kjøper hus eller noe.

2019 Fuck You Money

 • Mai: kr 1.000.932,- (- kr 30.990 – lett børsfall)
 • April: kr 1.031.922,- (+ kr 50.270 – lett børsoppgang)
 • Mars: kr 981.652,- (+ kr 13.525 – flatt)
 • Februar: kr 968.127,- (+ kr 41.726 – børsfest!)
 • Januar: kr 926.401,- (+ kr 37.737 – børsfest!)

2018 Fuck you Money

 • Desember: kr 888.664,- (- kr 40.786 – børsfall!)

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til i dag.

Fuck you money porteføljen i mai 2019

Les også: Slik klarte jeg å spare kr 224.500 på 10 måneder

Alle aksjefondene falt i mai

Alle fondene mine var ned i mai. Verst ut denne måneden var KLP AksjeFremvoksende markeder, som var ned rundt 7-8%. Takk til Donald Trump der altså, som sysler med handelskrig ovenfor kineserne om dagen. Ellers var resten av fondene ned mellom 2 og 5% – det gjaldt også de aktivt forvaltede fondene.

Diagram 2: Aksjefondenes utvikling den siste måneden.

aksjefondenes utvkling i mai 2019

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

Aksjeporteføljens sammensetning

Her har det (som vanlig) skjedd like lite som sist. Eller nei. Jeg har jo kjøpt meg opp i iShares MSCI EAFE Value ETF (EFV), så fondet nå utgjør nærmere ti prosent av den samlede porteføljen min. Greit med litt balanse i galskapen her også 😉

Ps1: Her kan du lese porteføljeoppdateringen for desember 2018, som var sist gang det ble gjort nevneverdige endringer i porteføljens sammensetning.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Figur: Aksjeporteføljens sammensetning ved månedsskifte (blå) og målbildet (oransje).

aksjeporteføljens sammensetning i mai 2019

Kjære leser, hvordan gikk dine investeringer i mai?

Les også: Hvor mye penger er Fuck You Money for deg?

Ps2: Jeg anbefaler ingen å investere som meg ? For investeringsråd, ta kontakt med en autorisert investeringsrådgiver, som vet hva hun gjør!

6 thoughts on “Aksjeporteføljen rett ned til kr 1.000.932,- i mai

 1. Tipper du føler deg temmelig langt unna målet om 1.2 mill investert i 2019 akkurat nå..
  Slipp for all del ikke taket i den millionen, husk at børsfall gir kjøpsmuligheter 😉

 2. Ser vi begynnelsen på en korrigering her tro?

  Dette gir jo evt muligheter til å bruke noen av de 9% du har i kontanter..!
  Hvor har du dem forresten? På en høyrentekonto med rundt 2% rente?

  Blir alltid gira av jenvlige innlegg. Gi gass, sjef 👍🏼😊

  1. Hei Henrik,

   Vet ikke. Eller jo, det har jo tydeligvis begynte å korrigere. Men om det blir noe mer er vanskelig å si.

   25% 😉 Står til 2,15%.

 3. Jeg sutra litt over at jeg måtte vente enda en måned før jeg fikk 100.000kr. investert i fond i mai, til tross for at jeg sparte mer enn det som “manglet” fra forrige måned. Ser at effekten av “dumpen” i mai er mye større for deg enn for meg, hehe…

  Trøster meg med at jeg får litt mer for pengene denne måneden, da.

  1. Hei Atferdsøkonom,

   Hehe. DU får trøste deg med det 😉 Men ja, tidlig i spareløpet bør man be høyere makter om børsfall, så man kan kjøpe mest mulig fondsandeler til lavest mulig pris. Da får du en vanvittig boost dagen markedet igjen snur opp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.